Превенция на ХИВ

Този обобщена информация относно превенцията  е предназначен само за образователни цели и не замества медицинска консултация или съвет от здравен специалист. За конкретни въпроси или опасения относно вашето здраве, винаги се консултирайте с квалифициран медицински специалист.

ХИВ е вирус на човешкия имунен дефицит, който отслабва имунната система на човека и тя става уязвима към всяка инфекция, с която един здрав организъм би се преборил без проблем. ХИВ инфекцията се развива непрекъснато и без симптоми. Крайният стадии на ХИВ инфекцията се нарича СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност).

 

Заболяването се предава от човек на човек. Вирусът се съдържа в повечето телесни течности на инфектирания човек, но единствено в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяването. Инфектиране с ХИВ можеш да стане при директен контакт с някоя от тези течности на човек – носител на вируса. Основните пътища за предаване на инфекцията са три: сексуален, кръвен и вертикален (от майка на нейното дете).

 

Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране към РЗИ.

Няколко съвета за предпазване от ХИВ

 

  • Използвайте презервативи: Винаги използвайте презервативи при секс, защото това може да предпази от предаването на ХИВ.
  • Тествайте се за ХИВ: Редовните тестове за ХИВ могат да ви помогнат да знаете своя статус и да получите лечение, ако е необходимо.
  • Не споделяйте игли или: Никога не споделяйте игли за медицински цели с други хора.
  • Защитете бебето си: Ако сте бременна и имате ХИВ, следвайте медицинския съвет, за да предотвратите предаването на вируса на бебето.
  • Използвайте чисти игли за татуировки и пиърсинги: Ако искате да си направите татуировка или пиърсинг, уверете се, че се използват чисти и стерилни инструменти.
  • Не споделяйте лични предмети: Не споделяйте четки за зъби, ножове за бръснене или други предмети, които могат да докоснат кръв, с други хора.
  • Образование и информация: Образованието за ХИВ е важно. Разбирането на начините за предаване и как да се предпазите е ключово.
  • Избягвайте рисково сексуално поведение: Сексуалните отношения със случайни партньори и без използване на презервативи могат да увеличат риска от ХИВ.
  • Подкрепете хората с ХИВ: Бъдете разбирателни и подкрепяйте хората, които живеят с ХИВ, без да ги стигматизирате.

Компас за бежанци
Задайте въпрос тук