Превенция на хепатит

Този обобщена информация относно превенцията  е предназначен само за образователни цели и не замества медицинска консултация или съвет от здравен специалист. За конкретни въпроси или опасения относно вашето здраве, винаги се консултирайте с квалифициран медицински специалист.

Хепатитът е заболяване, причинено от вирус. От петте различни хепатитни вируса (A, B, C, D и E), само B и C могат да станат хронични, причинявайки продължително заболяване и тежко увреждане на черния дроб.

Основните пътя на предаване на тези инфекции са три: полов, кръвен и вертикален (от майката към детето й). Изследванията за хепатит В и хепатит С се провеждат в лабораториите на РЗИ (Регионална здравна инспекция).

Ето няколко кратки точки за превенция на хепатит:

 

  • Ваксинирайте се: Има ваксини за хепатит A и B. Ваксинирането ви защитава от тези видове хепатит.
  • Пазете хигиената: Мийте ръцете си със сапун и чиста вода редовно, особено преди хранене и след употреба на тоалетна. Това може да помогне за предотвратяване на разпространението на хепатит A и E.
  • Използвайте чисти игли: Ако използвате игли за медицински цели, уверете се, че те са чисти и не се споделят с други, за да предотвратите хепатит B и C.
  • Използвайте презервативи по време на секс, за да намалите риска от хепатит B и C, които се предават чрез полов контакт.
  • Внимавайте с татуировки и пиърсинги: Уверете се, че иглите и оборудването, използвани за татуировки и пиърсинги, са стерилизирани и безопасни, за да предотвратите хепатит B и C.
  • Избягвайте споделянето на лични предмети: Не споделяйте четки за зъби, бръсначи или други предмети, които може да имат следи от кръв, защото това може да разпространи хепатит B и C.
  • Бъдете внимателни с храната и водата: При пътувания или при ядене извън дома бъдете внимателни по отношение на качеството на храната и водата, които консумирате, за да предотвратите хепатит A и E.
  • Изследвайте се: Ако имате риск от хепатит B или C, разгледайте възможността за извършване на тестове. Знанието за статуса на партньора ви също може да помогне за предотвратяване на предаването на инфекцията.
  •  Ако имате хепатит, следвайте съветите на лекаря си и приемайте предписаните лекарства, за да предотвратите усложнения и разпространението на вируса.

Помнете, че хепатитът може да бъде сериозно заболяване, но след казаните стъпки можете да намалите риска си и да се предпазите.

Компас за бежанци
Задайте въпрос тук